Frågor & Svar
🔬 Om tekniken
Vad är en SMR?
💡 SMR står för små modulära reaktorer (Small Modular Reactor), vilket betyder en mindre och mer modulär kärnreaktor än traditionella storskaliga kärnkraftverk. De är designade för att vara säkrare, mer flexibla och kostnadseffektiva.
Fabriksbyggda småreaktorer finns sen decennier i drift i hundratals hangarfartyg, isbrytare och ubåtar men har först på senare år tagit klivet upp på land för kommersiell energiproduktion. Men det är således välbeprövad teknik, särskilt lättvattenkylda SMR:er.
Vad skiljer en SMR från ett traditionellt kärnkraftverk?
💡 SMR:er som är aktuella för Målma SMR-park har passiva säkerhetssystem som gör att de kan kyla sig utan mänsklig inblandning eller elförsörjning under en längre period. De kan också byggas modulärt, vilket gör dem billigare och snabbare att bygga.
Vilken typ av SMR planeras i Valdemarsvik?
💡 Kärnfull Next utreder möjligheten att använda lättvattenkylda reaktorer likt BWRX-300, en kokvattenreaktor från GE Hitachi, vid Målma SMR-park.
Detta är en vidareutveckling av den reaktortyp som redan finns i svenska kärnkraftverk, men med förbättrad säkerhet och effektivitet. Leverantörsvalet görs senare i projektet och Kärnfull Next har samarbetsavtal med en lång rad världsledande teknikleverantörer, från Sydkorea, USA och Finland.
Då Kärnfull Next för många är ett relativt okänt bolag får ni gärna lära er mer om oss och våra betydligt större partners, såsom Samsung C&T, Granitor, KHNP, Fortum, GE Hitachi m.fl. på www.knxt.se
🛡️ Säkerhet & risker
Är en SMR säker?
💡 Ja. SMR har samma höga säkerhetskrav som dagens kärnkraftverk. Utöver detta använder SMR också mer passiva säkerhetssystem, vilket innebär att reaktorn är konstruerad för att stänga av sig själv och kylas ned vid en nödsituation – dessa drivs alltså helt på naturliga fenomen, som gravitation, utan att behöva mänsklig inblandning eller extern elförsörjning.
📚 Läs mer om SMR-säkerhet hos IAEA: www.iaea.org
Kan en SMR explodera?
💡 Nej, det är fysiskt omöjligt. En SMR, likt alla kärnreaktorer, är konstruerad på ett sätt som gör det omöjligt att uppnå de förhållanden som skulle krävas. Bränslet i en reaktor är av en helt annan grad än det som används i kärnvapen, och reaktorns utformning gör att kedjereaktionen regleras och kontrolleras. Vid en allvarlig olycka skulle en SMR stänga av sig själv genom sina inbyggda och passiva säkerhetssystem.
Vad händer om det sker en olycka som i Fukushima eller Tjernobyl?
💡 Fukushima och Tjernobyl använde en äldre generation kärnteknik, utan t.ex. de passiva säkerhetssystem som SMR:er vi utvärderar för Målma SMR-park har. Småreaktorer, nya stora kärnkraftverk likt OL3 i Finland och uppgraderade Gen3+ reaktorer likt de vi redan har i drift i Sverige är modernare och konstruerade för att klara extrema situationer utan att det leder till härdsmälta.
Hur skyddas reaktorn från terrorattacker?
💡 SMR-reaktorer är designade med förstärkta betongkapslingar som kan stå emot flygplanskrascher och andra yttre hot, samt till stor del nedgrävda under mark. Anläggningen kommer givetvis även att ha högsta säkerhetsnivå och bevakning.
🌊 Kylvatten och miljöpåverkan
Kommer Valdemarsviken att förstöras av kylvattenutsläpp?
💡 Nej. För att en SMR skall få uppföras krävs miljötillstånd vilket aldrig skulle beviljas om den har denna påverkan. Vi utreder just nu ett antal olika alternativ för att minimera påverkan på närliggande ekosystem. När vi har mer utförligt resultat om lösningar och påverkan kommer detta att presenteras för kommun och allmänhet för att få allas perspektiv.
Hur mycket kylvatten behövs?
💡 Vattenkylda reaktorer med traditionell kylmetod och med en elektrisk effekt på 300 megawatt använder omkring 10–14 kubikmeter vatten per sekund. Ett alternativ, eller ett komplement, som är högaktuellt för våra projekt är att använda moderna lågbyggda kyltorn och kylflänsar vilket kan minska vattenanvändningen med upp till 95 %. Just nu utreds alla möjliga alternativ och när en mer konkret lösning har tagits fram kommer denna att presenteras för kommun så väl som allmänhet.
Kommer radioaktivt vatten att släppas ut?
💡 Nej, kylvatten hanteras i ett helt separat system och kommer inte i kontakt med radioaktiva delar. Därmed skulle ett sådant utsläpp vara fysiskt omöjligt.
🔋 Kärnavfall och hantering
Vad händer med det radioaktiva avfallet?
💡 För nya kärnkraftverk oavsett placering i Sverige är huvudtesen att man kommer nyttja torr-mellanlager för använt kärnbränsle, enligt internationell praxis. Vid en SMR-park med två 300 MWe lättvattenreaktorer genereras olika typer av radioaktivt avfall under drift. Det använda kärnbränslet, som räknas som högaktivt avfall, uppgår till endast cirka 1,8 kubikmeter (m³) per år. Under 60 års drift innebär det totalt 108m³, motsvarande volymen i tre till fyra vanliga sjöcontainers.
För att bättre förstå hur liten mängd avfall det rör sig om så är fakta att om all el en person använder under hela sin livsstids skulle producerats med hjälp av kärnkraft, skulle avfallet från denna produktion få plats i en läskburk.
📚 Läs mer om slutförvar på SKS: www.sks.se
Kan kärnavfall återanvändas?
💡 Ja, och Frankrike gör faktiskt redan det – 10 % av all fransk el kommer från återvunnet kärnbränsle (MOX). Samtidigt pågår forskningen för fullt för att i framtiden kunna återanvända ännu mer bränsle och därmed minska avfallsmängden ytterligare. Kärnfull Next är t.ex. kommersiell part i ett av de ledande projekten inom området – MÅSTE.
🚧 Infrastruktur & påverkan på kommunen
Varför just här?
💡 Målma i Valdemarsvik har identifierats som en passande plats för en SMR-park baserat på flera faktorer.
Historisk lämplighet: Området har redan på 1970-talet identifierats som lämpligt för energiproduktion, vilket indikerar dess långsiktiga potential.
Geografiska fördelar: Kommunens karaktärsdrag såsom population, geografisk placering, geologi och topografi samt goda kylningsmöjligheter gör den särskilt lämpad för kärnkraftsproduktion.
Varför inte bara bygga nya reaktorer där vi redan har kärnkraftverk?
💡 Det finns många skäl till att Sverige nu vill etablera nya kärnkraftskommuner utöver Oskarshamn, Varberg och Östhammar:
Decentralisering: Att sprida ut kärnkraftsanläggningar minskar risken för att en enskild händelse, likt revisioner, påverkar hela energiförsörjningen.
Elnätets stabilitet och effektivitet: Genom att placera kraftproduktion strategiskt minskar flaskhalsar i elnätet och förbättras leveranssäkerheten.
Ökat energibehov: Prognoser visar på ett kraftigt ökat behov av fossilfri och planerbar energi, vilket kräver fler produktionssiter än de nuvarande (som säkerligen kommer byggas ut de också). Behovet av nya orter har även regeringens samordnare för kärnkraft lyft fram.
Kommer SMR-projektet att innebära nya vägbyggen?
💡 Ja, troligtvis. För att säkerställa en effektiv byggnation och drift behöver vi med stor sannolikhet uppgradera och förbättra vägnätet lokalt.
Hur påverkas kommunen ekonomiskt?
💡 Enligt IMF:s rapport ger kärnkrafts-investeringar tillbaka 3,78–4,11 kronor för varje investerad krona, vilket gör det till en av de mest lönsamma gröna investeringarna.
📚 Läs IMF:s rapport här: IMF Working Paper
Kommer kommunen få del av fastighets-skatten från SMR?
💡 Kärnfull Next anser, och arbetar aktivt för, att alla fossilfria energislag, och inte bara vindkraften, bör omfattas av regeringens förslag om att fastighetsskatt ska gå direkt till kommunen – vilket kan innebära miljonintäkter årligen.
📚 Läs mer om fastighetsskatt för energiprojekt: Energi.se
Hur stor yta behövs? Syns och märks SMR-parker?
💡 Kärnkraftverk är oerhört yteffektiva, inte minst jämfört med annan energiproduktion. För de 4-6 reaktorer som planeras på den 1500 hektar stora fastigheten i Målma behövs endast 50-60 hektar för kraftverket. De SMR-varianter som är aktuella är till stor del nedgrävda i marken (av skalskyddsskäl), och de kyllösningar som undersöks är låga mekaniska flänsar.
Slutgiltig lokalisering påverkar givetvis blickpunkter, men en så diskret och naturskön anläggning som möjligt är alltid att föredra. Verksamheten luktar inte och kräver ej särdeles frekvent tung transport under drift.
🗳️ Beslutsprocess och framtid
Behöver kommunen säga ja till projektet?
💡 Ja, Valdemarsviks kommun behöver tidigt göra ett ställningstagande till en möjlig ansökan om principbeslut. Därefter följer en nationell tillståndsprocess. Vi för en nära dialog med Valdemarsviks kommun, som också anhållit medel för att förbereda för ny kärnkraft från Naturvårdsverket.
När kan SMR-parken stå färdig?
💡 Om allt går enligt plan kan byggstart ske 2029-2030, och anläggningen vara i drift till mitten av 2030-talet.
📚 Läs mer om tillståndsprocessen för kärnkraft i Sverige: www.regeringen.se
Kan man (och vill man) bo granne med en SMR-park?
💡 Ja, det kan man absolut. Kring de svenska kärnkraftverken, inte minst i Ringhals, bor folk bara någon kilometer från verksamheten – och stödet för kärnkraft är som högst precis bredvid reaktorer. I en Demoskop-undersökning från April 2022 såg vi redan då ett stort allmänt stöd för att bygga SMR i den egna kommunen, bl.a. var stödet för detta mycket högt (+40 balansmått) i Östergötland.
Ni har missat en fråga!
💡 Dialog är nyckeln till ett lyckat projekt. Hör av dig till oss med alla dina frågor. Ingen är för stor eller för liten.
Gå till kontakt-sidan och skicka in den idag! Vi svarar så fort vi kan, både här på sidan och till dig personligen.